Onder bouwtekeningen verstaan we technische tekeningen van een bouwwerk of gebouw. Niet iedereen kan een bouwtekening maken en hiervoor is een bouwkundig tekenaar, een bouwkundig expert of een architect nodig. Deze hebben hier een opleiding voor gevolgd én hebben toegang tot de nodige tekenprogramma’s. In een bouwtekening komen bepaalde technische aspecten van het gebouw naar voren, voor elke verdieping en zonder ook maar iets uit te sluiten. Er worden verschillende soorten bouwtekeningen gemaakt en deze zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Leest u hier verder over deze technische tekeningen en wat u ermee kunt.
Wat staat er in de bouwtekeningen?
De inhoud van uw bouwtekening is afhankelijk van de reden waarvoor u deze nodig heeft. Veel bouwtekeningen bestaan uit een plattegrond, een vooraanzicht, een doorsnede van het gebouw, funderings- en constructieberekeningen en de warmteweerstand- en ventilatieberekeningen. Alle technische aspecten komen in een bouwtekening naar voren, maar het soort bouwtekening bepaalt wat deze inhoud exact moet zijn. Er zijn ook tekeningen waarin bijvoorbeeld de apparatuur wordt aangegeven, de plaats van de stopcontacten en de aansluitpunten voor televisie, internet en telefoon.
Verschillende soorten bouwtekeningen
Er zijn verschillende soorten bouwtekeningen voor verschillende doeleinden. Zo zijn er detailtekeningen en plattegronden die verdiepingen van een gebouw met een bovenaanzicht laten zien. Dit zijn de meest gangbare soorten en ze worden op schaal gemaakt. U vindt deze vaak terug bij advertenties van woningen die te koop zijn, zodat u exact kunt zien hoe de kamers zijn ingedeeld. Er is de constructietekening die de draagstructuren weergeeft, er is een ontwerptekening, een bestektekening en een installatietekening. Aan al deze tekeningen ziet u exact welke technische aspecten uw woning zal hebben of heeft en waar er mogelijk problemen kunnen ontstaan in de toekomst.
Wanneer heeft u een bouwtekening nodig?
Bouwtekeningen zijn nodig in verschillende situaties.
- Bij het kopen of verkopen van een woning kan een bouwtekening nodig zijn. Een plattegrond vertelt de koper van de indeling van de woning, bijvoorbeeld en de constructietekening over hoe sterk het bouwwerk is en wat de risico’s zijn.
- Uiteraard heeft u bouwtekeningen nodig als u een woning gaat bouwen. Eerst komt er dan een ontwerptekening, daarna komt er een uiteindelijke bestektekening en als laatste komt er een installatietekening.
- Moet u een vergunning aanvragen bij de gemeente omdat u gaat (ver)bouwen, dan heeft u ook een bouwtekening nodig. Gemeenten vragen vaak om constructieberekeningen, om te zien of uw bouwwerk veilig is en warmteweerstand berekeningen om te zien of uw bouwwerk aan de isolatie-eisen voldoet.
Bouwtekeningen laten maken
Het is dus wel duidelijk dat u waarschijnlijk niet in staat bent om uw bouwtekening zelf te maken. Hiervoor is een opleiding nodig, uitgebreide technische kennis en specifieke tekenprogramma’s. Daarom huurt u een bouwkundig expert in om u te helpen aan de beste bouwtekening voor uw specifieke situatie. Kiest u dan voor een regionaal bedrijf, dan hebben ze vaak al de nodige kennis over vergunningen en regels bij de gemeente en weten ze exact wat er nodig is bij de aanvraag.
Bouwtekening laten maken? Kijk direct op WB4U.nl.