Alles over cactussen

Alles over cactussen

Er zijn meer dan 2.000 soorten cactussen, in verschillende vormen en maten. Caldera cactussen in het zuidwesten van de VS kunnen wel 20 m hoog worden, terwijl Rebutia cactussen uit Bolivia en Argentinië slechts enkele centimeters hoog zijn. Er zijn cactussen die eruit zien als gekrulde slangen. Sommige lijken op een ton of een lantaarnpaal. Andere cactussen lijken op zeesterren of op gerimpelde menselijke gezichten die bedekt zijn met een witte stekelige gerafelde wollen hoop. Hier een aantal dingen die je moetn weten over cactussen.

De bloei

Zelfs de kleinste cactussoorten hebben grote wortels, die zeer diep of oppervlakkig kunnen zijn en water uit de bodem opnemen. Cereuscactussen hebben witte bloemen, terwijl Opuntia-soorten rode, roze, gele of violette bloemen hebben. Sommige cactusbloemen blijven verscheidene dagen staan, andere sterven af in slechts één dag. Sommige cactusbloemen gaan alleen bij zonsondergang open, andere alleen bij daglicht. Waanzinnig hoe cactussen te werk gaan.

Stekels

Afhankelijk van de soort, kunnen de stekels van cactussen uiterst breekbaar zijn en dys niet gevaarlijk, terwijl er ook verschrikkelijke giftige stekels van enkele centimeters lang aan kunnen zitten.

Connectie met de insecten

Cactussen worden bestoven door insecten en kolibries. Sommige rode cactusbloemen verspreiden zelfs een stinkende geur van bedorven vlees, die insecten aantrekt.

Drinkbaar

Cactussen zijn echte waterreservoirs; hun binnenste vloeistof is geen zuiver, helder water maar een dik stroperig spul, maar perfect drinkbaar. Dat heeft in de woestijn vele levens gered. Het kan gemakkelijk worden verkregen door in een Opuntia te krassen of door een gat te maken in zuilcactussen.

Bouwwerken

De stam van sommige cactussen wordt gebruikt om een soort Argentijnse trommel te maken, die bombo leguero wordt genoemd. Het hout van sommige cactussoorten wordt gebruikt voor het maken van muren en daken. De vruchten van sommige cactussoorten, zoals Opuntia phaeacantha, kunnen worden gegeten en worden cactusvijg genoemd. De cactus is dus van alle markten thuis.

De verpleger

Cactus stekels kunnen worden gebruikt voor hechtingen, nadat ze eerst zijn gesteriliseerd op hete kolen.

Onderschat hem niet

Het moge duidelijk zijn dat de cactus vele functies heeft. Echter verschilt dit natuurlijk per soort. Denk dus niet dat de stekels van jouw cactus nu giftig zijn omdat ze niet breekbaar zijn. Zoek de cactus zorgvuldig uit, want er zijn er genoeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *