MBO opleidingen binnenhuisarchitectuur

MBO opleidingen binnenhuisarchitectuur

Al meerdere malen werd mij gevraagd of er ook MBO opleidingen zijn voor binnenhuisarchitectuur of in ieder geval een MBO opleiding waarna je gemakkelijk naar een HBO opleiding binnenhuisarchitectuur kunt.

Tegenwoordig wordt er steeds meer de nadruk gelegd op wooncomfort. Aan het aantal woonprogramma’s op televisie, woonmagazines en natuurlijk websites op Internet zal het niet liggen. Toch is de vraag naar professionele objectieve adviezen en begeleiding van de interieurdesigner of binnenhuisarchitect toegenomen. Of misschien wel juist daardoor.

Waarom is het eigenlijk zo leuk om interieurdesigner of binnenhuisarchitect te worden? Vaak ben je zelfstandig aan het werk, bent heel creatief bezig en er wordt veel flexibiliteit gevraagd. Overal waar je komt ben je bijna onbewust de ruimtes opnieuw aan het indelen en op bierviltjes indelingen en meubels aan het tekenen. Eigenlijk is het een geweldig vak.

Tijdens je opleiding, welke dan ook, speelt tekenen een grote rol. Wanneer je van jezelf vindt dat je niet zo goed kunt tekenen, laat je daar niet door weerhouden met de opleiding te beginnen. Je zult versteld staan wat je na wat begeleiding en veel oefenen kunt bereiken. Er wordt je dus vakkundig tekenen geleerd in een-, twee- en driepuntsperspectief, vogel- en kikkerperspectief, materialenkennis, systematisch werken met schetsen, maquettes, bouwkundig inzicht, kleuren en materialenkennis. Maar het belangrijkste om creatieve gedachten weer te geven en creatief te denken. Dit laatste onderscheid je van de rest.

Na verloop van tijd ben je in staat om diverse ruimtes in te richten, te restylen of aan te passen. Door je ruimtelijk inzicht, visuele communicatie, geometrie, gevoel voor maat en verhoudingen, kleur- en materiaalkennis, kun je een ruimte het meest effectief benutten.

Na je MBO opleiding kun je werkzaam worden in de woninginrichtingbranche, interieuradviseurs, maar je kunt natuurlijk ook verder leren. Er worden verschillende Bachelor en Master opleidingen aangeboden door onder andere kunst academies. Je hebt wel een vwo-, havo- of mbo(niveau 4)diploma nodig. Welke opleiding het beste is hangt sterk af van je situatie en jezelf. Wanneer je nog jong bent en op school zit is voltijd op een school wellicht het beste. En wanneer je fulltime werkt en naast je werk wilt leren voor binnenhuisarchitect is de opleiding van het Instituut voor Binnenhuisarchitectuur wellicht de beste keus. Wie zal het zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *