Onweer en bliksem: 5 stappen om je huis en gezin te beschermen

Onweer en bliksem: 5 stappen om je huis en gezin te beschermen

De zomer is alweer voorbij en dat betekent dat we ons mogen klaarmaken voor de herfst. Dit is ook een periode waar we uitkijken naar onweer en bliksem, maar vergeet niet dat dit ook serieuze gevaren met zich meebrengt. Het is daarom essentieel om je huis en gezin te beschermen tegen de mogelijke schade die door blikseminslag kan worden veroorzaakt. Hier zijn de vijf belangrijkste stappen om jezelf en je dierbaren te beschermen tegen de gevaren van onweer en bliksem. 

Stap 1: veilige schuilplaats 

Wanneer onweer zich aandient, is de eerste en belangrijkste stap om een veilige schuilplaats te zoeken. Vermijd open gebieden, water en hoge objecten zoals bomen. Het veiligste binnen is in een gebouw met een dak en muren. Binnen in je huis blijven, bij voorkeur in een kelder of een ruimte zonder ramen, is de veiligste optie. Als je buiten bent en geen schuilplaats kunt vinden, zoek dan een lager gelegen gebied op, maar vermijd modderstromen. 

Stap 2: vermijd elektrische apparaten 

Tijdens een onweersbui is het verstandig om elektrische apparaten en loodgieterswerk te vermijden. Dit betekent dat je het gebruik van computers, telefoons en andere elektronische apparaten moet beperken, omdat bliksem kan inslaan en elektrische storingen kan veroorzaken. Vermijd ook het gebruik van waterleidingen en kraanwater, omdat bliksem door loodgieterij kan lopen en gevaarlijk kan zijn. Ga dus niet douchen of de vaat doen totdat het onweer voorbij is! 

Stap 3: installeer een beveiliging 

Een effectieve manier om je huis te beschermen tegen bliksem is door bliksembeveiliging te installeren. Dit omvat het installeren van bliksemafleiders, die blikseminslagen veilig naar de grond leiden zonder schade aan je huis te veroorzaken. Zorg ervoor dat je bliksembeveiliging regelmatig laat controleren en onderhouden door een professional om ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren. 

Stap 4: brandbeveiliging in huis 

Blikseminslagen kunnen brand veroorzaken, dus het is cruciaal om de brandbeveiliging in je huis op orde te hebben. Controleer en vervang regelmatig de batterijen in je rookmelders. Overweeg ook om een brandblusser in huis te hebben en zorg ervoor dat je gezin weet hoe je deze gebruikt. Het kan namelijk levens redden! 

Stap 5: informeer je gezin 

Tenslotte is het ontzettend belangrijk om je gezin goed te informeren en veilig te houden tijdens een onweersbui. Wijs een veilige plek in huis aan waar iedereen naartoe kan gaan tijdens een storm. Bespreek met je gezin wat te doen in geval van stroomuitval, evacuatie of andere noodsituaties die zich kunnen voordoen tijdens onweer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *