Waarom is een grondige isolatie tegenwoordig een must?

Waarom is een grondige isolatie tegenwoordig een must?

Wanneer je vandaag de dag een huis gaat bouwen of verbouwen is de isolatie wellicht één van de eerste zaken waar je aandacht aan zal willen schenken. Het grondig isoleren van je woning is omwille van verschillende redenen belangrijk. In eerste is het een uitstekende keuze uit milieuvriendelijke overwegingen. Het niet goed (genoeg) isoleren van je huis kan er namelijk voor zorgen dat er heel wat warme lucht zomaar verloren gaat. Dat is nefast voor onze natuur, maar ook voor je portefeuille. Gebruikmaken van een zo compleet mogelijke isolatie is dan ook een absolute must indien je deze nadelen wil kunnen voorkomen. Alles wat je graag zou willen weten over het isoleren van je woning vertellen we je door middel van de informatie hier op deze pagina. 

Welke onderdelen van je woning moet je isoleren?

Wanneer het gaat over het plaatsen van isolatie in je huis is het zo dat er eigenlijk altijd voornamelijk wordt gesproken over het dak van de woning. Het is zeker zo dat het isoleren van het dak erg belangrijk is. Via het dak gaat er namelijk een significante hoeveelheid aan warmte verloren wanneer ze niet (correct) is geïsoleerd. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er rekening mee moet worden gehouden dat warme lucht een stijgende werking kent. Dit betekent dat ze eerst van de vloer langs de muren naar boven moet trekken om uiteindelijk bij het dak aan te komen. Het louter en alleen plaatsen van isolatie in het dak is dus eigenlijk geen goed idee. 

Ben je dus met andere woorden van plan om (nieuwe) isolatie aan te brengen in je woning? Zorg er dan voor dat je hiervoor niet alleen maar kijkt naar het dak, maar hou ook rekening met bijvoorbeeld de (spouw)muren en met de vloer. Het isoleren van de kruipruimte kan bijvoorbeeld eveneens een meer dan uitstekende keuze zijn om te maken.

Waarom is isolatie zo belangrijk?

Het voorzien van een grondige isolatie in je woning is erg belangrijk omwille van verschillende redenen. In eerste instantie kan er worden vastgesteld dat er vandaag de dag heel wat zaken worden ondernomen om onze levensstijl milieuvriendelijker te maken. Ook het isoleren van een woning kan daar een uitermate belangrijke rol in spelen. Door het toepassen van een grondige isolatie wordt de hoeveelheid aan warmteverlies namelijk danig ingeperkt. Dit voorkomt dat er extra moet worden gestookt. Op deze manier kan er een mooie meerwaarde worden gerealiseerd voor ons milieu, maar tegelijkertijd ook voor jouw portefeuille. Het spreekt immers voor zich dat overbodig stoken ook een niet onaanzienlijke impact kan hebben op je energiefactuur.

Vergeet ook de ventilatie niet!

Het grondig isoleren van je woning is dus duidelijk zeer belangrijk. Dit gezegd hebbende is het zo dat het aanbrengen van een grondige isolatie ook bepaalde extra aandachtspunten met zich meebrengt. Van belang is bijvoorbeeld om ook aandacht te besteden aan het voorzien van voldoende ventilatie. Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar toch zeer belangrijk is. Is er sprake van een onvoldoende goede ventilatie? Dan kan dat zomaar vervelende vochtproblemen opleveren die zich kunnen manifesteren. Dit is dus zeker een extra belangrijk punt om bij stil te blijven staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *