10 leuke feitjes over wonen in Den Haag

10 leuke feitjes over wonen in Den Haag

Den Haag is niet alleen een mooie stad voor toeristen, het is ook zeker een prachtige stad om zelf te wonen! Tijdelijk als student of permanent als Hagenaar (of Hagenees?). Van heerlijk eten tot een goedkope verhuizing; met deze tien feiten over Den Haag weet je voortaan precies waar je moet zijn! Lees ze snel voordat je gaat verhuizen naar Den Haag.

1. Den Haag is jonger dan je denkt 

De derde grootste stad van Nederland kreeg pas in 1806 stadsrechten. Daarmee is het ondanks al die klassieke gebouwen en monumenten eigenlijk een behoorlijk jonge stad. Dat is ook de reden dat er geen stadsmuur is gebouwd.

2. Stadsbier uit Den Haag was verboden

Omdat Den Haag een ‘open stad’ was mocht deze volgens de regels geen eigen bierbrouwerij hebben. Met name in de gemeente Delft waren ze fel tegen op het vestigen van bierbrouwerijen in Den Haag. In 1794 werd de ‘illegale’ stadsbrouwerij afgebroken. Een jong biermerk dat de stad snel heeft veroverd is Eiber bier, een brouwerij die in 2016 het levenslicht zag.

3. Het officiële dier van Den Haag is de ooievaar

Door heel Nederland komen ooievaren voor, toch was het deze stad die de statige vogel prominent op het officiële wapen zou plaatsen. Niemand weet eigenlijk precies waarom juist deze stad voor dit dier heeft gekozen, ooievaars zijn historisch gezien wel brengers van geluk. Ook van baby’s trouwens. Er zijn afbeeldingen uit de veertiende eeuw waar er nesten op het kasteel van het Binnenhof te zien zijn.

4. Mooi paleis met een duister verleden

De koninklijke familie woont in Paleis Huis ten Bosch, dat is bekend. Wat je wellicht niet weet is dat hier vroeger een bordeel gevestigd was. Ook is het ooit een gevangenis geweest. In de loop der jaren is er flink wat verspijkerd aan het paleis zodat er niets meer doet denken aan de historie van deze locatie.

5. Les van de minister-president

Het komt wel vaker voor dat politici een keertje in de klas opduiken om zichzelf te promoten, maar les krijgen van de minister-president is toch best wel bijzonder. Mark Rutte is sinds 2006 docent aan de Johan de Witt – Zusterstraat en Hooftskade in Den Haag. Hij geeft daar eenmaal per week les in maatschappijleer.

6. Internationaal gerechtshof

Dat het middelpunt van de Nederlandse politiek gehuisvest is in Den Haag is bekend, dat hier ook het Internationaal Gerechtshof te vinden is weet niet iedereen. De grootste schurken ter wereld hebben hier al plaats genomen om berecht te worden. Voor de Tweede Wereldoorlog was hier al het Permanent Hof van Internationale Justitie gevestigd, in 1945 werd het Internationaal Gerechtshof geïnstalleerd.

7. Strand in de buurt

Er is geen enkele stad in Nederland met zoveel strand als Den Haag. Van Kijkduin tot aan Scheveningen kun je genieten van zon, zee en strand. Je kunt hier zwemmen in de zee, bungee jumpen op de pier of verse kibbeling eten op een terrasje. Je kunt hier opgaan in de menigte of juist in alle rust een wandeling maken.

8. Smeltkroes van culturen

Net zoals andere steden in de Randstad zul je ook in Den Haag mensen van veel nationaliteiten tegenkomen. Met name de aanwezigheid van Chinese immigranten is duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. In de horeca begon de eerste generatie met Chinees-Indische restaurants, die ondertussen tot Nederlands Cultureel Erfgoed behoren. De laatste decennia heeft deze gemeenschap zich verder uitgebreid naar andere Aziatische culturen en ook zeker ‘Hollandse’ snackbars.

9. Goedkoper wonen

De prijs per vierkante meter ligt aanzienlijk lager dan in Amsterdam het geval is. Ook een verhuizing in Den Haag valt vaak aanzienlijk goedkoper uit dan in Amsterdam of Rotterdam. De grote diversiteit in wijken betekent dat er voor iedereen wel een passend plekje te vinden is.

10. Hagenaars of Hagenezen?

Den Haag is de enige stad in Nederland met twee namen voor de inwoners. Zowel Hagenaar als Hagenees zijn officiële titels voor Haagse burgers.

 

Ben je nou op zoek naar een verhuisbedrijf in Den Haag? Ga dan op zoek naar een verhuisbedrijf dat aan jouw wensen voldoet om je te helpen op weg naar een nieuw deel in je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *