Aanplanten en snoeien van de Japanse hulst

Aanplanten en snoeien van de Japanse hulst

De Japanse hulst is een sieraad voor de tuin en wordt steeds populairder. Omdat de Ilex crenata, de Latijnse naam voor de Japanse hulst, bij uitstek geschikt is voor de snoeivorm zien we dat ze steeds vaker als haag worden aangeplant. Het zorgt voor strakke tuinafscheidingen met een formeel karakter. Werd hiervoor in het verleden veelal buxus gebruikt, tegenwoordig neemt de Japanse hulst steeds vaker deze plek in. De buxus heeft al een aantal jaren te kampen met diverse schimmels waardoor deze haagplant als vervanger wordt aangeplant. Deze sterke, winterharde groenblijver is tegen schimmelaantasting nagenoeg resistent. Net als de buxus kan de Japanse hulst op iedere plek staan en heeft het geen voorkeur voor een bepaalde grondsoort. Iets zuurdere en vochtige grond verdient de voorkeur. 

Wanneer Japanse hulst aanplanten

De Japanse hulst kan het gehele jaar door aangeplant worden, tenzij er een vorstperiode is. Wel is het zo dat plant tijdens de winterperiode in de ruststand gaat om vanaf het voorjaar een groeiperiode door te maken. Wanneer het dus niet uitmaakt wanneer de Japanse hulst wordt aangeplant kan dit dus het beste in het najaar worden gedaan.
De haagplant heeft diepgroene, licht bollende blaadjes. In het voorjaar komen er kleine witte bloemetjes aan die na de bloeiperiode plaats maken voor zwarte besjes. Kortom: de Japanse hulst is een verrassende, makkelijke plant die op iedere plek in de tuin waardevol is.

Het snoeien van de Japanse hulst

Zoals al eerder benoemd leent de Japanse hulst zich uitstekend voor iedere snoeivorm. Bent u ook zo weg van die mooie, ronde bolletjes in potten bij een woning? Dat kan u met behulp van een goede snoeischaar en vaste hand ook bij een Japanse hulst voor elkaar krijgen. Wanneer de plant als haag wordt aangeplant is snoeien sowieso belangrijk om een mooi vol geheel te krijgen. Snoei de planten twee maal per jaar: in het voorjaar en aan het einde van de zomer. Om ervoor te zorgen dat de blaadjes niet gaan verbranden kan daarvoor het best een bewolkte, niet al te hete dag worden uitgezocht. Met de Japanse hulst haalt u een makkelijke plant in huis, of liever gezegd in de tuin, waar u nog vele jaren plezier aan zult beleven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *