Alles wat je moet weten over kwaliteitsmanagement

Alles wat je moet weten over kwaliteitsmanagement

Als eigenaar of werkgever van een bedrijf is kwaliteitsmanagement vaak een belangrijk topic. Kwaliteitsmanagement kan je aantonen door middel van een ISO 9001 certificaat. Kwaliteitsmanagement wint steeds meer terrein omdat het belang ervan vaker wordt ingezien. Er zijn diverse redenen voor het uitvoeren van kwaliteitsmanagement, zoals een veiligere werkplek en onderscheiding ten opzichte van concurrentie. Voor meer informatie hierover en meer inzichten in de kosten, tijdsduur en het uitvoeren van kwaliteitsmanagement kan je alles lezen in deze blog.

Kosten

Een certificering in kwaliteitsmanagement kun je het beste zien als een investering in je bedrijf. De kosten hiervan bestaan uit een aantal onderdelen. Als bedrijf maak je kosten voor het behalen van het certificaat, dit zijn de kosten die je maakt aan een onafhankelijke instelling die de certificaten toedienen en onderzoek doet naar je bedrijf. Daarnaast zullen meestal ook herhalingen uitgevoerd worden waarbij je bedrijf gecontroleerd wordt en bepaald wordt of nog steeds aan de eisen wordt voldaan. Daarnaast kunnen kosten voor kwaliteitsmanagement bestaan uit begeleidingskosten en kosten voor investeringen die kwaliteitsmanagement mogelijk maken. Je kunt ook kosten besparen door meerdere certificaten tegelijk af te nemen. Tot slot kan verbetering van kwaliteit binnen je bedrijf ook weer kosten besparen waarmee je de investering over een langere periode weer (deels) kunt terugverdienen. 

Noodzaak van kwaliteitsmanagement

Met kwaliteitsmanagement en een daarbij behorende certificering laat je aan klanten zien dat je voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Daarnaast voldoe je met het certificaat ook aan de wet- en regelgeving die vanuit de overheid is bepaald. De klanttevredenheid zal ook toenemen wanneer je werkt volgens de kwaliteitseisen. Het meest belangrijke is toch ook vaak dat je door te werken met kwaliteitsmanagement kan zorgen voor een verbetering van prestaties en daarmee ook je omzet in de toekomst kunt verhogen.

Certificaten

Zoals eerder geschreven kan het afnemen van meerdere certificaten tegelijkertijd zorgen voor kostenbesparing. Naast kwaliteitsmanagement zijn er diverse andere certificaten te behalen die veel waarde kunnen toevoegen aan je bedrijf. Zo kun je investeren in je bedrijf en het milieu door te doen aan milieumanagement. Dit doe je door middel van ISO 14001, een certificaat dat gericht is op milieumanagement. Hiermee beperk je de impact van je bedrijf of mens en natuur en kan je daarnaast ook imago- en reputatieschade voorkomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *