Groenblijvende haag

Groenblijvende haag

Jarenlang was de buxus immens populair als groenblijvende haag. Door veel problemen, waaronder aantasting door diverse schimmelziektes en de buxusmot, moet een buxushaag helaas veelal gerooid worden. Maar er is goed nieuws! De Ilex crenata lijkt heel veel op de buxus en kan prima dienst doen als plaatsvervangende groene haag. De Ilex crenata is resistent tegen alle ongemakken waarmee de buxus te kampen heeft maar heeft dezelfde eigenschappen dan de buxus. De Ilex crenata is eveneens winterhard, kan op iedere standplaats aangeplant worden, is geschikt voor de snoeivorm en groeit binnen no time uit tot een prachtige, groenblijvende haag. Bovendien is de Ilex crenata heel scherp geprijsd en makkelijk online te bestellen. Daardoor is een haag die groenblijvend is, de Ilex crenata, vele malen goedkoper om aan te planten dan het behandelen van een zieke buxushaag.

Winterharde, bladhoudende haag van Ilex crenata

Een groenblijvende haag van Ilex crenata aanplanten gaat op dezelfde manier dan bij de buxus het geval is. Graaf een geul op de gewenste plek en maak de grond goed los waardoor het lekker luchtig en doorlatend wordt. Een groenblijvende haag van Ilex crenata houdt van een ietwat zurige grond. Om dit te bewerkstelligen kan er rododendrongrond worden vermengd met de aarde waarin de groenblijvende haag wordt aangeplant. de geul hoeft niet zo diep te zijn want de Ilex crenata wortelt vrij oppervlakkig. Dompel ze eerst even onder in water zodat de wortels zich goed vol kunnen zuigen. Daarna kunnen ze in de geul worden gezet. Stamp het geheel goed aan en zorg ervoor dat de groenblijvende haag van Ilex crenata planten mooi recht naast elkaar staat. Dit is eenvoudig te doen door er tijdens het aanplanten een lijntje langs te spannen.

Snoeien

Snoeien is noodzakelijk om de groenblijvende haag in toom te houden en mooi strak te krijgen. Doe dit aan het begin en eind van de zomer tijdens een bewolkte en niet al te warme dag. Hierdoor is de kans op verbranding van de blaadjes van de groenblijvende haag het laagst. Naast het regelmatig snoeien kan er jaarlijks een beetje organische mest onder de groenblijvende haag worden gestrooid. Zo weet u zeker dat het alle benodigde voedingsstoffen uit de bodem krijgt zodat u heel lang kunt genieten van een groenblijvende haag van Ilex crenata planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *