Paalmuts om palen en zuilen te beschermen

Met een betonnen paalmuts maakt u gemetselde zuilen, muurtjes of schoorstenen pas echt af. Het betonnen dakje, zoals een penantafdekker er uitziet, heeft niet alleen een uiterlijke functie. Het zorgt er tevens voor dat stenen en voegen beschermd worden. Door de vormgeving krijgt hemelwater geen kans rechtstreeks op het metselwerk neer te komen waardoor er veel minder kans bestaat op lelijke vochtplekken. Niet alleen ziet dat er minder fraai uit, vocht tast op den duur ook de stenen en voegen aan. Hierdoor wordt het poreus en gaat het scheuren of barsten. Met een paalmuts wordt deze ellende voorkomen. Het dient dus feitelijk als een beschermend parapluutje.

Paalmuts met waterhol

Een paalmuts is, vanaf een bepaalde afmeting, standaard voorzien van een waterhol, ook wel een molgoot genoemd. Deze waterhol zorgt ervoor dat neerslag niet rechtstreeks vanaf de paalmuts op het metselwerk terecht komt. Het is dus een soort gootje die ervoor zorgt dat water netjes wordt afgevoerd. Ieder metselwerk vereist een andere grootte van paalmuts. Ze zijn daarom in diverse groottes verkrijgbaar. Zorg er wel voor dat een paalmuts groter is dan het oppervlak waar het op wordt bevestigd. Een handige vuistregel hiervoor is om een 5 centimeter grotere paalmuts te kopen. Wanneer het oppervlak bijvoorbeeld 60×60 cm is wordt een paalmuts met een afmeting van 65×65 cm aanbevolen. Tevens is het eenvoudig te bevestigen. Doe dit door op de onderzijde van de paalmuts en het oppervlak waarop het moet komen wat cement of steenlijm aan te brengen. Na de uithardtijd zit de betonnen paalmuts muurvast. 

Een paalmuts in diverse kleuren

Een paalmuts wordt ook wel een betonpet, betonmuts, schoorsteenplaat of afdekplaat genoemd. Deze benamingen geven dus duidelijk weer wat voor beschermende functie ze hebben. Omdat een paalmuts natuurlijk ook moet passen bij de pilaar, schoorsteen of welk ander metselwerk dan ook is het verkrijgbaar in diverse kleuren. Het beton waaruit de paalmuts is vervaardigd heeft als kenmerkende eigenschappen dat het onderhoudsarm is, bestand tegen alle weersinvloeden en het is oersterk. Daardoor gaat een paalmuts heel erg lang mee. En dat terwijl het een zeer goedkope investering is om uw metselwerk op een goede manier te beschermen en een paalmuts voor een extra meerwaarde zorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *