Een huis bouwen in Spaanse stijl. Welke types zijn er?

Een huis bouwen in Spaanse stijl. Welke types zijn er?

U denkt er aan om een nieuw huis te bouwen, en wilt er graag een Spaanse stijl aan toevoegen. Het is dan belangrijk om te weten wat voor stijlen en opties er zijn. In dit bericht zullen verschillende Spaanse huisstijlen besproken worden waar u wellicht uit zou kunnen kiezen. Zo zal u beter voorbereid zijn als u gaat beginnen met een huis bouwen in Spaanse stijl.

Verschillende Stijlen van Spaanse huizen

Duplex-en Triplex-woning

Een Duplex is een geschakelde woning met twee woonverdiepingen, de begane grond en de eerste verdieping, met eventueel een dakterras. Als er drie woonverdiepingen aanwezig zijn, wordt er gesproken over een Triplex. Deze stijl is vergelijkbaar met de Europese ’twee-onder-één-kap’ woning. Dit zijn volledig uitgeruste woningen die geschikt zijn voor permanente bewoning.

Cortijo

 

Een Cortijo is een Spaans woonhuis dat zich bevindt op een groot perceel. Dit wil zeggen dat de woning ook veel ruimte rondom het gebouw beschikbaar heeft. De meeste Spaanse Cortijo’s zijn omgebouwde boerderijen, wat zich vertaalt tot veel extra ruimte. Zo zijn de stallen goed om te bouwen naar extra vertrekken. Door de extra ruimte zijn Cortijo’s vooral geschikt voor ondernemingen zoals een Bed & Breakfast.

Bungalow

Een bungalow is een woning die uit één laag bestaat. Mogelijk zit er een dakterras boven. Een bungalow kan vrijstaand zijn, maar kan ook prima geschakeld worden met andere bungalows. Het grote voordeel van een bungalow is dat alles zich op de begane grond bevindt en dus heel toegankelijk is voor iedereen.

Finca

De Cortijo en de Finca worden vaan met elkaar verward, maar in principe is een Spaanse Finca niets meer dan een perceel. Een grondstuk met grote of kleine afmetingen waar al dan niet een gebouw op gevestigd is. Er wordt door de gemeente vooraf bepaald waar een Finca voor bestemd is. Zo heb je Finca Urbana’s, die bedoeld zijn voor het bouwen van huizen. Finca Rústica’s zijn niet bestemd voor woningbouw, maar agrarisch gebruik, zoals bossen en beschermde natuur.

Villa of Chalet

Een Villa of Chalet is een vrijstaande woning, dat zich verbindt op een afgescheiden perceel. De afmetingen van deze woning worden bepaald door het bestemmingsplan van de gemeente. Binnen de regels van dit plan bent u volledig vrij om zelf de Villa of Chalet te ontwerpen. Er zijn ook veel opties buiten de Villa of Chalet, zoals bijvoorbeeld een zwembad, garage of tuin.

 

Als u van plan bent een nieuw huis bouwen in Spaanse stijl of een bestaande te renoveren, zorg dat u weet met wat voor type woning u te maken heeft. Zo kunt u zich voorbereiden op de regels en criteria die hierbij passen, en onverwachte moeilijkheden zoveel mogelijk vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *