Wat is een vetafscheider en heb je ze echt nodig?

Wat is een vetafscheider en heb je ze echt nodig?

Er zijn tal van verschillende zaken waar je als horecazaak verplicht aan dient te voldoen. Het kopen en laten plaatsen van een vetafscheider is één van deze zaken. Door gebruik te maken van een dergelijk toestel kan er in de praktijk worden voorkomen dat de riool onnodig wordt belast door de hoeveelheid aan vet die erin terecht komt. Bovendien is het op deze manier ook mogelijk om te voorkomen dat er bij hevige regenbuien vet terecht zal komen in het oppervlaktewater. Zou je graag meer te weten willen komen over het gebruik van een vetafscheider in jouw horecazaak? Dan is het zonder meer de moeite waard om even een stevige duik te maken in de onderstaande informatie.

Welke verschillende soorten vetafscheiders bestaan er precies?

De ene vetafscheider is de andere niet. Wanneer we de verschillende soorten vetafscheiders gaan bekijken die op de markt zijn terug te vinden kunnen we dan ook al snel tot de conclusie komen dat we  een onderscheid maken tussen de onderstaande twee mogelijkheden:

  • Een ondergrondse afscheider;
  • Een bovengrondse vetafscheider;

In het merendeel van de gevallen is het zo dat veel horecazaken vooral kijken in de richting van een exemplaar die boven de grond kan worden gebruikt. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Een afscheider kopen die boven de grond wordt geplaatst zorgt er in eerste instantie voor dat je heel wat werken voor het inbouwen van de afscheider kan voorkomen. Daarnaast hoeft het echter niet gezegd dat dit toestel boven de grond een behoorlijke hoeveelheid aan ruimte in beslag kan nemen. Dit is dan ook beslist iets waar je rekening mee zal willen houden bij het maken van deze keuze.

Over welke capaciteit moet jouw vetafscheider beschikken?

Niet alleen maken we een onderscheid tussen verschillende soorten vetafscheiders op de markt. Wat namelijk bovendien ook te denken van het verschil in capaciteit? In het merendeel van de gevallen is het zo dat horecazaken er bij het aanschaffen van een dergelijk systeem voor kiezen om gebruik te maken van een exemplaar met een capaciteit vanaf 27 liter per minuut. Op deze manier beschik je doorgaans over een ruim voldoende capaciteit om tegemoet te komen aan de eisen van jouw horecazaak.

Hoe verloopt de installatie van een vetafscheider?

De manier waarop de vetafscheider wordt geïnstalleerd is in de praktijk altijd afhankelijk van het type exemplaar waarvoor je hebt gekozen. Voor het merendeel van de vetafscheiders geldt evenwel dat ze eigenlijk opvallend eenvoudig te installeren zijn. Deze installatie dient uiteraard te gebeuren op de waterafvoer en door middel van losse verbindingsstukken. Voor deze verbindingsstukken geldt dat ze over de afvoer en in de uitvoer van de vetafscheider worden geklemd. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat alles zo optimaal mogelijk op elkaar aansluit.

HorecaRama | Van vriezen tot warmhouden!

Het periodiek legen van een vetafscheider

Heb je voor jouw horecazaak ook de verplichte afscheider aangekocht? In dat geval moet je er ook rekening mee houden dat deze de nodige opvolging vereist. Het is dan ook werkelijk noodzakelijk om periodiek onderhoud aan de afscheider te laten uitvoeren. Tijdens een dergelijk onderhoud wordt ze  geleegd waarvoor je een bepaald document ontvangt. Op deze manier kan je er zeker van zijn dat de inhoud waar de vetafscheider over beschikt op een correcte manier wordt verwerkt. Ook dit is dus zeker een niet onbelangrijk punt om bij stil te blijven staan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *