Praktische tips voor tuinonderhoud

Praktische tips voor tuinonderhoud

Je staat er mogelijk niet bij stil, maar over enkele maanden begint het tuinseizoen weer. Als het groen weer volop bloeit is goed tuinonderhoud belangrijk om je tuin mooi te houden. Maar hoe doe je dat dan, je tuin goed onderhouden? In dit artikel geven we je een aantal praktische tips.

Geef je regelmatig planten water

Zorg dat je regelmatig water geeft aan je planten, vooral in droge periodes. Houd rekening met het soort planten en de hoeveel water die ze nodig hebben. Als je een plant koopt zit er een kaartje bij met de informatie die je nodig hebt.

Bemesten

Bemest je tuin regelmatig om de grond gezond te houden en de groei van planten te bevorderen. Er zijn verschillende soorten meststoffen beschikbaar, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest voor jouw planten. Let op: gebruik alleen mest van hoge kwaliteit, dus geen goedkope compost. Op die manier weet je zeker dat je planten de voeding krijgen die ze nodig hebben.

Onkruid verwijderen en snoeien

Onkruid heeft twee dingen nodig om te groeien: licht en water. Als je het onkruid verwijderd hebt is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen kale stukken grond in je tuin zijn. Op die manier ga je de groei van nieuw onkruid tegen.

Als je toch bezig bent met het weghalen van onkruid kun je gelijk even de planten snoeien die dat nodig hebben. Door het groen te snoeien voorkom je een wildernis in je tuin en zorg je ervoor dat planten mooier en sneller nieuwe takken en bloemen maken.

Regenwater in toom houden

Een belangrijk onderdeel van goed tuinonderhoud is het beheersbaar maken van zware regenval. We hebben tegenwoordig namelijk steeds vaker te maken met zeer hevige regenbuien waardoor tuinen blank kunnen komen te staan. 

Dit kun je voorkomen door maatregelen te treffen om het regenwater in toom te houden. Denk bijvoorbeeld aan een ondergronds drainagesysteem of aan een regenton die je op de dakgoot aansluit. Het voordeel van het opvangen van water is dat je het later kunt gebruiken om de planten water mee te geven. 

Onderhoud van gereedschap

Als er één ding is dat belangrijk is bij tuinonderhoud is het wel goed gereedschap. Gereedschap gaat langer mee als je het na gebruik schoonmaakt en regelmatig smeert indien dat nodig is.

Geniet van je tuin

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste doel van tuinonderhoud: genieten van je tuin als je het werk erop heb zitten. Pak lekker een stoel en wat drinken erbij en geniet van het resultaat.

Wat als tuinonderhoud niet meer volstaat?

Soms is een tuin er te slecht aan toe om met tuinonderhoud de boel weer op te knappen. In dat geval kun je overwegen om een tuinrenovatie uit te laten voeren. Met een tuinrenovatie worden de gebreken van de tuin opgelost, zonder dat de gehele tuin opnieuw wordt aangelegd. 

Het renoveren van je tuin is een stuk goedkoper dan de aanleg van een nieuwe tuin. Met beperkte inspanning ziet je tuin er weer mooi uit. Laat het werk door een hovenier uitvoeren, dan weet je zeker dat je tuin vakkundig een opknapbeurt krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *