Tips voor een hondvriendelijke tuin

Tips voor een hondvriendelijke tuin

Heb je een hond en wil je dat hij net zoals jij volop van de tuin kan genieten? Dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, zodat je tuin hondvriendelijk is. In dit artikel delen we daarvoor een aantal praktische tips met je.

Poot geen giftige beplanting

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn bepaalde plantensoorten giftig voor honden. Voorbeelden zijn de taxus, vingerhoedskruid, kerstroos en de monnikskap. Een uitgebreid overzicht van giftige beplanting vind je hier: https://www.puppyopvoeden.nl/giftige-planten-voor-honden/.

Plaats een omheining

Als je in je tuin zit te ontspannen wil je niet constant op hoeven letten of je hond uit de tuin weg loopt. Zorg daarom voor een goede omheining, zoals een schutting of een stenen muur. Let er daarnaast op dat tuinmeubelen niet tegen de muren staan, waardoor je hond alsnog makkelijk over de omheining kan springen.

Maak een plek waar je hond kan graven

Honden houden nu eenmaal van graven, zorg dus voor een plek in je tuin waar hij dat kan doen. Zo verklein je de kans dat ze gaan graven op plekken waar je dat liever niet hebt. Om te voorkomen dat de aarde tijdens het graven alle kanten op vliegt kun je het stuk grond afschermen met een hekje of met tuintegels die rechtop staan.

Leg een gazon aan

Honden moeten kunnen rennen, dus een stuk open ruimte in de tuin is heel belangrijk. Dat kan in de vorm van een betegeld stuk tuin, maar veel mooier en natuurlijker is een gazon. Besef wel dat gras zeer snel groeit.

In het voorjaar moet je het soms zelfs iedere week maaien. Ben je dus geen liefhebber van het uitvoeren van tuinonderhoud, dan kun je beter voor een andere oplossing kiezen, zoals bijvoorbeeld kunstgras.

Creëer speelmogelijkheden

Honden houden van spelen, dus zorg ervoor dat er genoeg speelmogelijkheden in je tuin aanwezig zijn. Denk aan een tunnel waar ze doorheen kunnen kruipen en tennisballen waarmee ze kunnen spelen.

Maak een schaduwrijke plek

Net zoals wij hebben honden het ook warm tijdens de zomer. Daarom is het belangrijk dat je een schaduwrijke plek creëert waar je hond uit kan rusten en af kan koelen. Het leukste is natuurlijk als je een klein hondenhok voor je hond maakt, zodat hij ook goed beschermd is als het begint te regenen.

Leg verharde looppaden aan

Honden vinden het prettig om over verharde grond te lopen. Dus looppaadjes die betegeld zijn vinden ze fijn. Gebruik voor de paden in ieder geval geen kleine kiezelsteentjes. Je hond kan ze per ongeluk doorslikken of het paadje aanzien voor een plek waar hij goed kan graven. Voor je het weet vliegen de kleine steentjes in het rond, dat wil je niet!

Maak een drinkplaats

Net zoals jij heeft je hond ook behoefte om voldoende water te drinken. Zorg daarom dat hij altijd beschikking over drinkwater heeft. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een drinkbak in je tuin te zetten. Plaats de drinkbak bij voorkeur op een verhoging, zodat er minder snel vuil of beestjes in komen te zitten.

Wil je meer advies voor een hondvriendelijke tuin?

Vraag dan een hovenier om tuinadvies. Een hoveniersbedrijf waar vakmensen werken die je kunnen adviseren over de aanleg van een hondvriendelijke tuin, is bijvoorbeeld Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Indien gewenst kunnen ze een 3D ontwerp voor je nieuwe tuin maken, zodat je van tevoren precies kunt zien hoe je nieuwe tuin er straks uitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *