Tuinontwerp maken: zorg voor een compleet plan

Tuinontwerp maken: zorg voor een compleet plan

Wil je je bestaande tuin renoveren of ligt er een onontgonnen terrein op je te wachten? Dan heb je een goed tuinontwerp nodig. Zo voorkom je dat je een tuin aanlegt die een paar belangrijke zaken mist. Dus begin eerst met je plan en denk daarbij aan de volgende zaken.

De rol van je gezinssamenstelling in je tuinontwerp

Een tuin is een plek om te ontspannen. Maar de manier van relaxen kan voor iedereen anders zijn. Let daarom bij het maken van een tuinontwerp op wie er gebruik van gaan maken. Zijn er kinderen in het spel? Dan willen deze afhankelijk van de leeftijd vast een zandbak, een schommel of een grasveld. 

Gaat het om tieners? Dan is de tuin een mooie gelegenheid om een plekje te creƫren waar de jongere zich kan terugtrekken. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuisje of een apart terrasje. Ook voor je huisdieren kun je mooie plannen maken als je een tuin gaat aanleggen. Zo zijn katten dol op verstopplekjes en hoge uitkijkplekken, terwijl honden graag ravotten op het gras.

Ontwerp een tuin die past bij je lifestyle

Ben je iemand die genoeg tijd heeft om regelmatig te tuinieren? Dan kun je de tuin aanleggen die je wilt. Heb je een drukke baan en ben je vaak op reis? In dat geval moet je tuin tegen een stootje kunnen. Het is dan van belang om voor sterke planten te kiezen. Siergrassen, reuzenlavendel of vlinderstruiken zijn bijvoorbeeld planten die goed tegen droogte kunnen. 

Verder is het goed om te bedenken wat je behalve tuinieren en relaxen op het terras nog meer met je nieuwe tuin wilt gaan doen. Zo kun je zorgen dat je meer buiten leeft door een overkapping te plaatsen. Geef je graag etentjes? Dan is je tuinontwerp de kans om een buitenkeuken in te plannen.

Speel met schaduw en zon

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het ontwerpen van je tuin is de stand van de zon. Zo weet je waar je het beste je terras en eventueel een moestuin kan plannen. Ga je de beplanting bepalen? Let dan op dat je de zonminnende en schaduwminnende planten op de juiste plek zet. 

Heb je het idee dat er in de schaduw niet veel groeit? Dat hoeft niet, want er zijn genoeg planten die gedijen onder weinig zonlicht, zoals naaldvarens en bosanemonen. Houd bij je tuinontwerp ook rekening met de winter, want dan wil je vast geen kale tuin. Geef bijvoorbeeld de rododendron een plek in je plantenborders. Deze mooie plant blijft namelijk het hele jaar door groen.

De finishing touch voor je tuinontwerp: verlichting en water

Denk ook aan de avond als je met je tuinplan aan de slag gaat. Waar ga je buiten zitten? En waar heb je licht nodig om veilig door de tuin te lopen? Naast het plaatsen van de tuinlampen op de juiste plek is het ook goed om aandacht te besteden aan de buitenkraan. Zorg dat deze op een slimme locatie zit, zodat je altijd water in de buurt hebt als je gaat tuinieren.

Tuinontwerp zelf maken of laten maken?

Zoals je hebt kunnen lezen komt er nogal wat kijken bij het maken van een tuinontwerp. Ben je niet zeker van je zaak? Dan kun je beter een tuinontwerp laten maken door een hovenier. Op die manier weet je dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien en geniet je straks van een tuin die helemaal naar je zin is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *