Wat betekent een energielabel?

Wat betekent een energielabel?

Zowel huizen als apparaten en auto’s hebben te maken met energie labels. Voor apparaten en auto’s staat het energielabel vast, maar voor huizen kunnen er verbeteringen worden toegepast zodat het energielabel omhooggaat.

Hoe weet ik welk energielabel ik heb?

Op alle elektrische apparaten zit een energielabel. Hoe hoger de letter, hoe zuiniger jouw apparaat is. Ook voor auto’s geld, des te hoger het energielabel des te zuiniger de auto is. Het energielabel vind je bij apparaten meestal aan de zijkant, achterkant of onderkant. Bij auto’s vind je het energielabel meestal in de deur, tankklepje of onder de motorkap.

Bij woningen gaat dat iets anders. Bij het aankopen van een nieuwe woning moet de verkoper een definitief energielabel kunnen overdragen. Op dit energielabel staat of de woning een energielabel van A t/m G heeft. Energielabel A staat voor zeer zuinig, en energielabel G betekent dat de woning absoluut niet energiezuinig is. Meestal bij wat oudere woningen, moeten er hier en daar verbeteringen worden aangepast om de energiekosten omlaag te krijgen.

Sinds 2015 heeft ieder huis een voorlopig energielabel gekregen van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op basis van het bouwjaar, oppervlakte, inhoud en type woning. Een definitief energielabel kun je zelf aanvragen, op basis daarvan weet je of het nodig is om aanpassingen te doen om de woning energiezuiniger te krijgen.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Als je je huis wilt gaan verkopen is het hebben van een energielabel verplicht. Ook om inzicht te krijgen in hoe zuinig jouw woning is, is het handig om een energielabel te hebben. Online kun je een energielabel kopen, in slechts enkele stappen kun je een inspectie aanvragen en inplannen. Landelijk zijn er meer dan 300 opgeleide en ervaren inspecteurs die voor je klaar staan om de woning te inspecteren. Vervolgens komt de inspecteur langs op de afgesproken datum en verstrekt enkele dagen later het rapport met de gegevens van het energielabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *