In 3 stappen de Japanse duizendknoop bestrijden

In 3 stappen de Japanse duizendknoop bestrijden

Je hebt er vast al van alles over gehoord op het nieuws, het opkomen van de invasieve Japanse duizendknoop. De snelle verspreiding van deze plant gaat vooral via de stengels, wortels én het verkeerd handelen van de mens. Wil jij weten hoe je deze plant kunt herkennen en op de juiste manier verwijderen? Wij vertellen je graag alles over deze woekerplant zodat jij op tijd actie kunt ondernemen. 

Zo kun je het herkennen

De Japanse duizendknoop heeft stevige wortels en een sterke groeikracht. In het voorjaar schiet deze plant snel uit de grond, wat veel problemen veroorzaakt. Het grote bladomvang en de vele stengels overschaduwen de andere planten in de tuin. De stengel van deze plant is groen en flexibel in het begin, maar wordt na verloop van tijd bruin met vlekjes. De bloemen van deze plant hebben een creme witte kleur en verschijnen meestal in de maanden augustus en september. Het bovenste gedeelte van de plant sterft af in de koude wintermaanden, maar de plant heeft een wortelstelsel van wel vijf meter wat diep in de grond blijft zitten.

Risico’s en problemen 

Het probleem is dat de Japanse duizendknoop vrij kan groeien in Nederland, zonder last te hebben van insecten en schimmels. Zoals hierboven al werd vernoemd worden alle andere planten in de tuin verdrongen door deze aanwezige plant en is het voor vlinders en insecten niet meer interessant om jouw tuin te bezoeken. De Japanse duizendknoop is zo sterk, dat het door asfalt, beton en metselwerk kan dringen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken voor bijvoorbeeld dijken, gebouwen en wegen. De Japanse duizendknoop verwijderen en bestrijden loopt ook hoog op in de kosten, soms zelfs in de miljoenen. Denk hierbij aan het schoonmaken van machines, het reinigen van de grond en de nazorg hiervan. 

Wat kun jij zelf doen? 

Wat allereerst belangrijk is, is om zo snel mogelijk in te grijpen om te voorkomen dat de plant zich nog verder verspreidt. Bekijk eerst op welke plaatsen de planten staan en geef dit door aan de gemeente. Wat je zelf kunt doen is jonge plantjes uit de grond blijven trekken of de plant wekelijks afknippen tot op de grond, zo raakt de Japanse duizendknoop uitgeput en komt het na een tijdje niet meer terug. Daarnaast kun je het ook bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel en afdekken met folie. Deze folie laat je wel 3 tot 5 jaar liggen en moet ervoor zorgen dat de plant niet verder groeit. Tot slot moet je de resten van de plant altijd in de grijze container deponeren en het niet dumpen in de natuur of bij het gft.  Zo wordt de Japanse duizendknoop alleen maar verder verspreidt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *