Geef jouw tuin het hele jaar door leven

Geef jouw tuin het hele jaar door leven

De herfst treedt aan, ik zie overal blaadjes van bomen en struiken vallen. Bij enkele hagen blijven de blaadjes daarentegen gewoon mooi groen. De struik was zelfs zo vol dat ik erachter heb geschuild omdat het zo waaide. Als jou deze groene hagen ook zijn opgevallen, is er een dikke kans dat je de laurier hebt gezien. Deze plant wordt ook wel laurierkers genoemd. Hij is een prachtige groenblijvende haagplant en is afkomstig van de plantenfamilie prunus laurocerasus (Latijnse naam).

Winterhard en hufter proof

Als je een haag van laurier in de tuin hebt, dan vraag je je natuurlijk af hoe je deze het beste kan onderhouden. De laurier is een zeer sterke plant die snel groeit, de winter overleeft hij goed en kan dus halverwege de lente flink uitgegroeid zijn als je hem niet bij snoeit. Wanneer jouw haag de optimale hoogte heeft bereikt, is het verstandig hem twee keer per jaar te snoeien: aan het begin van de lente in april en aan het einde van de zomer in september.

De laurier houdt van een vochtige grond, maar is niet kieskeurig met betrekking tot de bodemsoort. Het is een plant die zich enorm goed aanpast aan nieuwe omgevingen. Oorspronkelijk komt hij namelijk uit Zuid-Europa en Turkije, maar is al in de zestiende eeuw naar het noorden van Europa geïmporteerd.

Geen kruid, wel leven in de tuin

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de laurier of laurierkers (prunus laurocerasus) niet verwant aan de laurier (Latijnse naam: laurus nobilis) waarvan met de blaadjes gebruikt als kruid in de keuken. Sterker, al is het amandelgeurig, het sap van de plant is giftig. Het beschermt de plant tegen vijanden. Niet eten dus!

De laurier heeft bloemen en bessen en in tegenstelling tot de mens, zijn deze een genot voor vogels en insecten. Deze haagplant brengt leven in de tuin. De prachtige roomkleurige bloemen en bessen trekken vele vlinders, bijen en vogels naar zich toe. Ben je een natuurliefhebber en wil je in plaats van een saaie schutting een mooie haagplant, dan is de laurier een prima keuze.

Laurier met visie

Bedenk goed hoe en wat voor haag je zou willen. Er bestaan vele soorten laurier met verschillende kwaliteiten en uiterlijk. Wil je een hoge en dichte haag, kies dan voor een laurier die breed groeit en andere half tot 2 meter hoog. Bijvoorbeeld de prunus laurocerasus ‘Schipkaensis’ of prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’. Hou je van een speels struikenbos, dan kan je bijvoorbeeld een smallere laurier nemen zoals de prunus laurocerasus ‘Caucasia’, die wel drie meter hoog wordt en deze combineren met een die onder breed blijft, maar naar boven toe spitser afloopt. Bedenk goed wat je wil en waar je van houdt en laat je verder inspireren bij een kweker.

Bron: At my home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *