Het bouwen van nu

Het bouwen van nu

Sinds 2016 is de bouwsector herstellende van de crisis en is de voorspelling dat dit nog jaren toeneemt. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kan de bouwsector gezien worden als een van de snelst groeiende sectoren. Ook voorspelt het EIB dat de nieuwbouwproductie zal toenemen met maar liefst 4,5 procent in 2018. Door de toenemende vraag naar nieuwbouw en kantoorruimtes wordt de economie aangemoedigd.

Arbeidskrachten te kort

Het gevolg van de nieuwbouw aanvragen is een grote concurrentiestrijd te zien. Ondanks de concurrentiestrijd is er een groot tekort is aan arbeidskrachten met vakkennis. Sinds de bouwsector weer herstellende is, is men positiever te spreken over de bouwsector. Dit is te zien door het aantal aanmeldingen bij bouwopleidingen. Ook is te zien dat het aantal bouw vacatures toeneemt. In de bouwsector is flexibiliteit van belang, aangezien de bouw elke dag van het jaar actief is. Het handige aan werken in de bouw is dat er voor ieder wat wils is. Zo was er in 2017 meer behoefte aan timmerlieden en werkvoorbereiders, maar de voorspelling voor het werken in de bouw in 2019 richt zich meer op projectmanagers in de civiele infra bouw en zzp’ers in de afbouw.

Bouwtrends

Ondanks de grote tekorten in de markt, zijn er volop ontwikkelingen te zien, bijvoorbeeld op het gebied van het 3D printen en duurzaamheid.

3D printen

De achterliggende gedachte van een 3D printer is voor ontwerpers tijd besparen. Met de bouwtekeningen hoeft de ontwerpen alleen de benodigdheden te bestellen, waarna de 3D printer zijn werk doet.

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is niet alleen gerelateerd aan het verlagen van het energie verbruik. Ook heeft het te maken met de hoeveelheid duurzame materialen gebruikt worden en of er rekening gehouden wordt met het milieu en de gezondheid van de medewerkers. Daarnaast is ook het recyclesysteem van belang om ervoor te zorgen dat grondstoffen niet opraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *