Hoe kunnen lekkages ontstaan?

Hoe kunnen lekkages ontstaan?

Lekkages kunnen op verschillende manieren ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn achterstallig onderhoudt, extreme weersomstandigheden maar ook ongelukjes in huis. Sommige lekkages kunnen vrij eenvoudig worden opgespoord, andere zullen met behulp van lekdetectie worden opgespoord.

 

Verschillende oorzaken voor een lekkage

Dit kunnen verschillende redenen zijn voor een lekkage:

 

  •       Een plat dak

Platte daken zijn ook wel een ramp als het gaat om lekkages. Goede dakbedekking is cruciaal bij platte daken. Oudere dakbedekking die slecht zijn onderhoudt veroorzaken vaak lekkages. Dit is omdat dakbedekking de hele tijd wordt blootgesteld aan verschillende weersinvloeden. De randen kunnen daardoor openbarsten. Via deze barsten kan het water vervolgens weer gemakkelijk je woning binnen treden.

 

  •       De dakgoot

Een verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat deze overstroomt. Komt het water te hoog? Dan kan dit onder de dakpannen kruipen en zo je dakconstructie infiltreren. Het hoge water kan ook nog eens via de gevel van je huis binnenkomen en zo ook een lekkage veroorzaken.

 

  •       Schoorstenen

Als de stenen van je schoorsteen beschadigd is, dan kan dit een lekkage veroorzaken. Het lood van de schoorsteen valt hier ook onder. Het water kan via de gebarsten stenen of lood zo naar binnen komen bij bijvoorbeeld wind. Controleer daarom de voegen goed op scheuren en ook of de schoorsteenkap nog goed vastzit.

 

  •       Slechte kitvoegen

Als een kitvoeg slecht of verouderd is, dan is er te weinig hechting tussen de douchebak en de tegels. Bij te weinig hechting kan het water ontsnappen door de voegen. Een lekkage door slechte kitvoegen valt vaak pas te laat op. Denk dan aan het plafond dat onder de badkamer zit. Gelukkig kun je met een lekdetectie de lekkage goed opsporen. 

 

  •       Rioolleiding lekkage

Problemen in je riolering of bij de afvoer is erg vervelend. Het veroorzaakt veel ongemak en schade. Je kunt niet te lang zonder de functie die riolering biedt. Afvalwater lekt dan uit de leidingen of stroomt uit de rioolbuis en zorgt voor een vieze rioollucht in je huis. Deze lekkages zijn moeilijk te zien met het blote oog. De buizen liggen vaak voor een groot deel onder de woning. De loodgieter kan met behulp van lekdetectie via een rioolcamera de buis inspecteren voor mogelijke lekkages.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *