De wespenkoningin is erg belangrijk, misschien heb je dat wel is gehoord. Maar de vraag is: Waarom dan? Hier zit een logische reden achter. Ben je benieuwd? Lees dan verder en kom achter de cruciale rol van de wespenkoningin bij verdelging.
Hoe ziet de wespenkoningin eruit?
De wespenkoningin heeft gele en zwarte strepen, net zoals de gewone werkster wesp. De strepen lopen ook dwars over het achterlijf en de typische wespentaille is er ook. Het verschil is alleen dat een normale werkster wesp ongeveer 10 tot 15 millimeter groot wordt terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 groot wordt. De wespenkoningin wordt af en toe ook nog in de war gebracht met een Europese hoornaar. Het verschil hiertussen is echter nog wat makkelijker te zien. Een hoornaar heeft namelijk een kop die oranje/rood van kleur is.
De cruciale rol van de wespenkoningin
De cruciale rol van een wespenkoningin is het stichten van een wespennest. Ze bouwt na een lange winterslaap een nieuw nest in april of mei. De plek die ze hiervoor uitkiest, ligt vaak vlakbij haar overwinteringsplaats. Ze voedt eerst zelf de eerste werksters op omdat ze de enige volwassen wesp in het nest is. Als de eerste wespen groot zijn, verzorgen ze de eitjes en larven die na hen komen. De werksters nemen ook de bouw van het nest over.
Waar wordt het wespennest gebouwd?
De plek die wordt gekozen voor een nieuw wespennest, wordt gezien als een veilige plek. Met ‘veilig’ wordt bedoeld dat het nest buiten bereik is van andere insecten, dieren en ook mensen. De plek moet ook beschutting en warmte bieden, zo heeft de kolonie een grotere kans om te overleven. Daarom vind je een wespennest ook hoog in de boom, hangend aan de dakrand of in de spouwmuur. Mensen komen vaak zelden op zolder en kunnen daar ook nog wel eens een wespennest vinden. Er zijn ook nog bepaalde wespensoorten die hun nest in de grond of onder struiken leggen.