Hoe voorkom je een verstopping in de keukenafvoer?

Hoe voorkom je een verstopping in de keukenafvoer?

Of je nu extreem netjes bent, of het huishouden juist met de Franse slag aangaat, een verstopping in de keukenafvoer kan altijd gebeuren. Het is erg vervelend wanneer het vuile water in de vaatwasser blijft staan. Hoe ontstaat een verstopping? Misschien nog belangrijker: hoe voorkom je een verstopping in de keukenafvoer?

De servicemonteurs van WazoRiool komen tijdens hun werkzaamheden van alles tegen. Keukenverstoppingen komen vaak voor. De oorzaak van een verstopping heeft vaak een lange aanloopperiode. In de loop der jaren komt er vet en etensresten door de leiding heen. Op sommige plekken in de afvoer hopen deze resten zich op. Totdat op een gegeven moment afwaswater niet meer goed wegspoelt.

Zelf een keukenafvoer ontstoppen

Het geluid van een klokkende leiding komt je waarschijnlijk wel bekend in de oren. Dit geborrel is een goede indicatie dat er een echte verstopping aan zit te komen. Wil je niet met wateroverlast komen te zitten, kom dan in actie. Met een veer of plopper heb je misschien wel al resultaat. Spoel er in elk geval geen chemische ontstoppingsmiddelen in door. Dit verwijdert op korte termijn wel eens een verstopping, maar kan ook schade aanbrengen aan de riolering zelf.

Meestal zit de oorzaak te ver in de afvoerleiding om dit zelf op te lossen. Daarom is het goed dat er servicemonteurs van WazoRiool zijn die de ophoping weghalen. Met professionele apparatuur heb je nu eenmaal meer kans van slagen.

Wat kun je doen om verstoppingen te voorkomen?

Een verstopping in een keuken ontstaat vaak door weggespoelde vettigheid of etensresten. Dat hoopt zich op met uiteindelijk een verstopping als gevolg. De beste tip die we dan ook kunnen geven: zorg ervoor dat dit niet in je afvoer komt.

Dat is misschien een beetje flauw en erg voorspelbaar, maar het is echt zo. Stel, je hebt net hamburgers gebakken en de pan belandt in de gootsteen. Ga met keukenpapier door de pan heen en verwijder het bakvet. Daarna kun je rustig de pan afspoelen.

Je hoeft de borden en pannen die in de vaatwasser belanden niet voor te spoelen, maar schuif de etensresten wel eerst in de prullenbak. Als je dit niet doet, zal het uiteindelijk in de afvoer komen. Na een tijd zal dit zo erg ophopen dat je met een verstopping komt te zitten.

Warm water en afwasmiddel om verstopping te voorkomen

Bovenstaande tips zullen je logisch in de oren klinken en waarschijnlijk doe je dit ook wel al. Maar heb je er wel al eens aan gedacht dat het gebruik van koud water ook niet goed is? Bij het spoelen met koud water blijven moleculen dicht bij elkaar, waardoor vet en andere zaken niet goed wegspoelen. Hoe vaker dit gebeurt, des te groter wordt de ophoping in de keukenafvoer. Je mag je vaatwasser heus wel op een milieuvriendelijke manier instellen. Af en toe spoelen op hoge temperatuur is wel noodzakelijk om de afvoer schoon te houden.

Iets anders waar je niet meteen aan denkt: het gebruik van genoeg afwasmiddel. Afwasmiddel ontvet; tijdens het afwassen, maar ook wanneer het door de leiding wegspoelt. De ontvettende werking helpt verstoppingen te voorkomen.

WazoRiool staat voor je klaar

Je kunt zelf op een eenvoudige manier een verstopping voorkomen. Krijg je er toch mee te maken? Bel dan met WazoRiool, zij helpen je graag van verstoppingen af. Bovendien zijn ze altijd te bereiken, zelfs ’s nachts en in het weekend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *