Wat voor houten tafel past goed bij mijn interieur

Wat voor houten tafel past goed bij mijn interieur

Een houten tafel geeft een warm en natuurlijk gevoel aan je woonkamer of keuken. Het is letterlijk een tafel gemaakt van hout die uit de natuur komt en jarenlang heeft moeten groeien om groot genoeg te worden. Er zijn een aantal keuzes die je moet maken voordat je een houten tafel gaat aanschaffen. Denk aan de vorm en afmetingen, het onderstel en de houtsoort. In dit artikel ga ik je helpen bij het maken van deze keuzes.

Vorm en afmetingen van de tafel

Misschien heb je al helemaal in je hoofd wat voor vorm tafel je wilt, maar het kan toch goed zijn om alle geschikte alternatieven op een rijtje te zetten. Bedenk eerst met hoeveel mensen je aan de tafel wilt kunnen zitten en hoe groot de ruimte is waar de tafel moet komen te staan. Als eettafel wordt meestal een rechthoekige tafel gekozen, maar mocht je voldoende ruimte hebben dan kan een ronde tafel ook een mooi alternatief zijn. Als je ook overweegt om de tafel af en toe als bureau te gebruiken, dan is het vaak handiger om een recht blad te hebben.

Houtsoort van een houten tafel

De houtsoort van het tafelblad is een van de belangrijkste keuzes als het gaat om een houten tafel. Er zijn verschillende soorten houtsoorten, denk bijvoorbeeld aan eiken, grenen, vuren, teak en kersenhout. Eikenhout is een harde houtsoort die geschikt is voor een duurzame tafel die lang mee gaat. Grenen of vuren houtsoorten zijn wat goedkoper in prijs en vallen onder de zachtere houtsoorten. Deze soorten zijn goedkoper omdat ze komen van snelgroeiende bomen. Kersenhout is warm rood van kleur. Zebrano is ook een mooie houtsoort voor houten tafels.

Onderstel van een houten tafel

Het onderstel van je tafel bepaalt naast de houtsoort ook de ‘’look en feel” van je tafel. Als je kiest voor een metalen onderstel dan straalt dat meestal een stoere look uit. Metalen onderstellen heb is in verschillende vormen en maten, denk aan U-poten, spinpoten of X-poten bijvoorbeeld. Kies je daarentegen voor een houten onderstel dan is dat iets neutraler en maakt de tafel meer één geheel. Wil je dat er ook mensen op ‘de kop’ van de tafel kunnen zitten, houd dan rekening met de plaatsing van het onderstel of de poten.

Laklagen

De laklaag op je houtentafel zorgt voor bescherming maar ook voor het makkelijker schoonmaken van de tafel. Als de tafel intensief gebruikt worden dan wil je niet dat er snel kringen of vlekken in de tafel kunnen komen. Dat is te voorkomen door een geschikte laklaag te gebruiken. Houtentafelshop heeft verschillende soorten laklagen die geschikt zijn voor iedere houten tafel. Ik zal er enkele opnoemen: Clay, Cherry, Dark Oak, Old Grey, Smoked en nog veel meer. Neem voor meer inspiratie een kijkje bij houtentafelshop.nl.

Fabriek of handgemaakt

Als je een mooie houtentagel wilt kopen, dan is het denk ik belangrijk om te realiseren dat je misschien wel 10 jaar of langer met de tafel gaat doen. Dat is een goede reden om een tafel van hoge kwaliteit te kopen en dan is handgemaakt eigenlijk altijd beter dan een standaard tafel die uit de fabriek kom gerold. In de fabriek wordt zoveel mogelijk aangestuurd op goedkope productie en dat is eigenlijk altijd terug te vinden in de details van de tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *