Als je alleen de kantooruren zou nemen die iemand tijdens een volledige carrière op een bureaustoel doorbrengt, dan kom je makkelijk bij 100,000 uren uit. De meeste mensen brengen veel minder tijd door voor de televisie in hun leven. Je wil dan ook een degelijke ergonomische bureaustoel in je kantoor.
Verantwoord?
Maar wat is nou een ergonomisch verantwoorde stoel en wat niet? Er zijn heel wat verschillende types, merken en modellen aan bureaustoelen op de markt, maar waar moet je nou op letten? Oever het algemeen zijn specialisten het erover eens dat een degelijke bureaustoel moet voldoen aan bepaalde vereisten en criteria voor de volgende kenmerken:
- Zithoogte
- Zitbreedte- en diepte
- Ruggesteun
- Rugleuning
- Armsteunen
- Materiaal zitting
- Kwaliteit wielen
- Hoofdsteun
Zithoogte
De gemiddelde zithoogte dient tussen 45 en 55 cm te bedragen, zodat de dijen horizontaal zijn en de voeten plat op de grond kunnen. De hoogte moet makkelijk – liefst pneumatisch – verstelbaar zijn
Zitbreedte- en diepte
De breedte van de stoel dient tussen 40 en 50 cm te zijn en dient voldoende steun te geven. De diepte moet lang genoeg zijn om iedereen tot tegen de ruggensteun te laten zitten zonder dat de binnenkant van de knieholtes tegen de zitting van de stoel komen. Liefst moet de zitting verstelbaar kunnen kantelen
Ruggensteun
De ruggensteun moet de kromming van de onderrug ondersteunen. Dit is erg belangrijk en deze steun moet dan ook verstelbaar zijn.
Rugleuning
De leuning dient 30 tot 50 cm breed te zijn en moet aanpasbaar zijn in hoogte en ook de hoek moet verstelbaar zijn.
Materiaal zitting
De zitting en de rugleuning dienen genoeg padding en vulling te hebben om lekker comfortabel te kunnen zitten. Het materiaal en de stof voor de bekleding moeten genoeg “ademen”.
Kwaliteit wielen
De kwaliteit van de wielen is zeer belangrijk omdat bij het opstaan en neerzitten twee of drie van deze wielen onder extra druk te komen staan. En niets is zo vervelend als een wiebelende bureaustoel die een wieltje mist.
Hoofdsteun
Niet alle bureaustoelen hebben een hoofdsteun, maar het is zeker geen overbodige luxe omdat het de nek steun geeft. Als er een hoofdsteun is, dient deze wel liefst verstelbaar te zijn.
Als alle bovenstaande kenmerken in overweging worden genomen bij het aanschaffen van een bureaustoel, dan heb je echt al een lekker zittende stoel. Er zijn heel wat feng shui creatievelingen die hun bureaustoel daarnaast ook nog eens zelf pimpen met een kussen of een dekentje, een extra voetsteun, (af)wasbare overtrekken voor de zitting en zaktassen voor de armsteunen. Nou, het belangrijkste is dat men lekker zit en dat men daarbij ook zelf goed op de zithouding let.