Iedereen heeft er wel eens van gehoord, een systeemplafond. Loop een willekeurige winkel binnen en de kans dat je een systeemplafond ziet is groot. Maar waarom is dit plafond zo populair? Dat ga ik je in dit artikel verder uitleggen. De meest voorkomende reden dat mensen voor dit type plafond kiezen, komt doordat ze onderhoudsvriendelijk en praktisch zijn. Over de andere voordelen en of het iets voor jou is, kom ik later in het artikel op terug.
Wat is een systeemplafond?
Een systeemplafond is een verlaagd plafond. Er worden metalen latten onder het bestaande plafond gelegd. Deze latten worden in de vorm van vierkanten of rechthoeken gemaakt. Tussen de latten worden platen gelegd. Dit worden plafondplaten genoemd. De latten worden ook wel het frame genoemd en dit kan op maat worden gemaakt. De ruimte die boven het systeemplafond zit wordt het plenum genoemd. In deze ruimte kunnen kabels, voedingen van lampen en leidingen worden weggewerkt.
Kan ik zelf een systeemplafond aanleggen?
Het is mogelijk om dit zelf te doen. Maar wanneer je niet heel handig bent is het aan te bevelen om gebruik te maken van een gespecialiseerd bedrijf. Woon je in Gelderland dan kan je bijvoorbeeld zoeken op systeemplafond Gelderland. Daarna kan je gemakkelijk een keuze maken tussen de verschillende bedrijven.
Systeemplafond op maat
Systeemplafonds kunnen op maat worden gemaakt. Er is niet één soort maat waar mensen tussen kunnen kiezen. Zoals eerder al aangegeven is het mogelijk om plafondplaten in verschillende afmetingen en vormen te bestellen. Daarnaast is het ook mogelijk om plafondplaten in verschillende kleuren te bestellen. De meest voorkomende kleuren zijn wit en zwart, maar het is natuurlijk ook mogelijk om kleuren als bruin en grijs te bestellen.
Waarvan zijn plafondplaten gemaakt?
Plafondplaten zijn over het algemeen gemaakt van hardmineraal en zachtmineraal. Hardmineraal bestaat voornamelijk uit papier, gips en perliet. Dit materiaal plafondplaten zijn niet erg geschikt voor een ruimte waarbij akoestiek belangrijk is. Een ander soort is zachtmineraal. Dit bestaat voornamelijk uit steenwol. Het voordeel van deze platen is dat ze gemakkelijk geluid opnemen. Dit komt door de structuur die in de platen zit. In dit materiaal zitten namelijk kleine openingen, hierdoor kan het geluid absorberen. Daardoor wordt dit vaak in kantoorpanden gebruikt, omdat het geluid en de nagalm reduceert. Elke plaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Houd bij het kiezen van plafondplaten dus altijd rekening met de vochtbestendigheid, brandwerendheid en akoestische eigenschappen.