Kun je een lekkage aan je dak tijdig herkennen?

Kun je een lekkage aan je dak tijdig herkennen?

Een daklekkage is allereerst erg vervelend, maar kan ook veel kosten met zich mee brengen als er te lang wordt gewacht met het repareren van de lekkage. Om hoge kosten te voorkomen is het dus belangrijk om een lekkage zo snel mogelijk te herkennen. Maar hoe herken je een daklekkage eigenlijk?

Kenmerken van een daklekkage

Wanneer u gele en/of bruine vlekken tegenkomt zal u echt aan de bel moeten trekken. De kans is groot dat er al langdurig vocht tussen de muren zit waardoor bruine en gele vlekken kunnen gaan ontstaan. Bij gele vlekken kan het zo zijn dat uw buitenmuren het vocht hebben geabsorbeerd, waardoor vervolgens deze gele vlekken ontstaan. Naast de vlekken kunt u een lekkage ook herkennen aan schimmelvorming, een muffe geur en loslatend behang. Wanneer de luchtvochtigheid en de warmte hoog genoeg is kan schimmelvorming ontstaan. Waar het meestal begint met kleine zwarte vlekjes kan het al snel uitlopen op grote en hardnekkige zwarte vlekken op de muur.

Voorkomen is beter dan genezen

Om een daklekkage te voorkomen kunt u bijvoorbeeld eens per jaar een dakinspectie plaats laten vinden. Een dakinspectie kan tijdig de eerste vormen van een lekkage herkennen en voorkomen dat het uitloopt tot een groot probleem met alle gevolgen van dien. Bij een dergelijke inspectie wordt ervoor gezorgd dat uw dak altijd goed onderhouden blijft. De kleinere problemen worden meteen aangepakt, zodat ze niet uit kunnen groeien tot grote problemen met hoge kosten.

Tijdens een dergelijke inspectie wordt onder andere gekeken naar de isolatiewaarde, dakconstructie en materiaalkeuze van het dak. Zo moet alles goed bevestigd zijn en bestand zijn tegen een storm. Nadat de inspectie is voltooid kan er geconcludeerd worden wat gerenoveerd zal moeten worden. U zal vervolgens een advies ontvangen met preventieve maatregelen. Aan de hand hiervan kan er gekozen worden wat er allemaal wel of niet gerenoveerd mag worden. Zo zorgt u ervoor dat uw dak altijd goed onderhouden blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *