Dit moet je weten als je een vijver neemt

Dit moet je weten als je een vijver neemt

Twijfel je om een vijver aan te schaffen? Uiteraard staat het leuk en brengt het echt de natuur naar jouw tuin, maar er zijn toch wel een aantal dingen die je even moet weten voordat je daadwerkelijk overgaat op de aankoop van een vijver. Dit zijn dingen die vaak over het hoofd worden gezien, maar er gaan over het algemeen toch wel een boel tijd, energie en misschien ook wel geld in zitten. In dit artikel lees je daarom ook alles wat je moet weten als jij een vijver wilt aanschaffen, zodat je straks niet meer met onverwachte zaken zit!

Hoeveelheid werk

Allereerst wordt over het algemeen de hoeveelheid werk die komt kijken bij de aanleg van een vijver, volledig onderschat. Mensen verwachten vaak na een kuil te hebben gegraven, deze vervolgens vol gegoten te hebben met water en na eventuele planten en vissen toegevoegd te hebben, klaar te zijn. In de praktijk zit dit net even anders. Specialisten zeggen altijd: “De basis van een goede vijver, is een goed uitgedacht vijverplan.” Over het algemeen kom je zonder concrete planningen en een specialistische kijk helemaal nergens. Bij de aanleg van een vijver is dit idem dito. Wanneer je niet beschikt over de juiste, vereiste kennis, kun je de ideale vijver vrijwel vergeten.

Hulp

Voor wat betreft de aanleg van een vijver is het alles behalve af te raden om hulp aan te nemen. Mensen met een ervaren kijk op dit project kunnen je een boel werk besparen en het resultaat alleen maar mooier maken. Zaken waar specialisten aan denken zijn onder andere de juiste planten, de ideale vissen en bijvoorbeeld een passende vijverfilter. Want ja, deze heb je ook zeker nodig. 

Proces

In het proces van de aanleg van een vijver is het raadzaam om een duidelijk stappenplan te maken. Zoals eerder gezegd is het zomaar beginnen met graven een uiterst slechte oplossing als je vervolgens geen idee hebt waar je de uitgegraven aarde naartoe moet brengen. Ook zaken als het controleren van de grondwaterstand en het gebruik van piketpaaltjes komen in zo’n stappenplan te staan om jou uiteindelijk te begeleiden naar jouw ideale vijver. Tot slot bestaan er ook een aantal punten die je op voorhand moet regelen. Zaken als de weersvoorspelling in de gaten houden zijn hier onderdeel van. Het creëren van een vijver is natuurlijk vrijwel onbegonnen werk als er net een hoosbui overtrekt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *