Taatsdeuren: geef je woonkamer een prachtige uitstraling

Taatsdeuren: geef je woonkamer een prachtige uitstraling

Taatsdeuren, ook bekend onder de naam pivotdeuren, zijn een opvallend detail in een interieur. Deze deuren zitten niet vast in een kozijn maar zijn verankerd in het plafond en de vloer. Door het draaipunt aan de boven- en onderkant draait een taatsdeur om zijn verticale as. De deur kan hierdoor zowel naar binnen als naar buiten worden geopend. Dit principe is te gebruiken voor enkele en dubbele taatsdeuren. De draaipunten zitten in de regel niet aan de buitenkant van de deur. Ze worden vaak op 1/5, 1/4 of 2,5 van de deur aangebracht waardoor ze sierlijk openslaan.

Praktisch en mooi

Het ontbreken van zware kozijnen geeft een taatsdeur een lichte uitstraling. De meeste taatsdeuren zijn gemaakt van veiligheidsglas waardoor het open effect extra wordt versterkt. Omdat de deuren altijd automatisch sluiten zal er nooit een deur open blijven staan. Dit is positief voor de stookkosten van een huis of gebouw. De deuren zijn zo afgesteld dat ze altijd sluiten met een vertraging. Vingers zullen hierdoor niet meer gemakkelijk beklemd raken. Door de automatische sluiting is een deursluiting niet meer nodig. Hierdoor is de vlakverdeling van het ontwerp volkomen vrij.

Toepassingen voor taatsdeuren

Door gebruik te maken van glazen taatsdeuren krijgt de woning veel meer natuurlijke lichtinval en een ruimtelijke uitstraling. De deur is als het ware een voortzetting van de muur waardoor er veel architectonisch mogelijkheden zijn. Diffuus glas geeft meer privacy, een stalen rand zal de ruimte een industriële uitstraling geven. Een massieve deur geeft een moderne uitstraling omdat de muur en de deur als het ware in elkaar overlopen.

Extra veiligheid

Het is technisch mogelijk om de deur met een vloerpot of vloerveer automatisch te sluiten. Dit geeft het extra veiligheid als de deur gebruikt wordt als branddeur of onderdeel is van een vluchtroute. Een vloerpot is op afstand te bedienen waardoor rook- en vuurontwikkeling zich langzamer zal ontwikkelen. Hierdoor krijgen de aanwezigen meer tijd om zichzelf in veiligheid te brengen.

Voordelen van taatsdeuren

 

  • Vooral bij zware deuren zijn geen dikke kozijnen meer nodig
  • Eenvoudige manier om doordraaiende deuren te krijgen.
  • Brandveilige eigenschappen bij gebruik met een vloerpot.
  • Keuze uit veiligheidsglas, hout of aluminium.

Nadelen van taatsdeuren

  • Het is duurder dan standaard deuren
  • De deuren zijn niet goed af te dichten tegen vocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *