De toegevoegde waarde van een VCA diploma

De toegevoegde waarde van een VCA diploma

Als jij in de bouw werkt of op een andere manier met die sector te maken hebt gehad, dan is de afkorting VCA je vast niet ontgaan. Dit is een certificering voor medewerkers, leidinggevenden en bedrijven in de bouw die door meer dan 15.000 bedrijven is gehaald. Het is daarmee één van de belangrijkste certificeringen in Nederland in deze sector. Als jij werkzaam bent in de bouw, dan is het altijd goed om je VCA diploma te halen. Heb jij een bedrijf dan is het ook waardevol om deze certificering na te streven. Waarom? Dat lees je hier.

 

Wat is VCA?

De afkorting staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Tijdens een cursus leer je dus ook over veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid op de werkvloer. Er is een basiscursus voor medewerkers en een VOL cursus voor leidinggevenden. Daarbij zijn er vier verschillende certificeringen voor bedrijven, uitzendbureaus en aannemers. 

 

Zeer uitgebreid

Als jij naar deze cursus gaat dan krijg je een dag training inclusief examen. Slaag je in één keer, dan is dat dus in een dag mogelijk. Het is echter niet zo dat de cursus gemakkelijk is, in tegendeel. Er worden een groot aantal onderwerpen behandeld, waaronder werken op hoogte, brand, ongevallen, werken met gevaarlijke stoffen of elektriciteit, de wetgeving omtrent veiligheid, de beschermingsmiddelen die je kunt gebruiken, het gebruik van machines, hijsen en heffen en ergonomie. Het examen bestaat uit 5 onderdelen met onder andere een sectie met meerkeuzevragen en een sectie waarin verbanden tussen twee mogelijkheden moeten worden aangetoond.

 

Wat is de toegevoegde waarde?

Met meer dan 15.000 VCA gecertificeerde bedrijven in Nederland moet deze certificering wel toegevoegde waarde hebben. En als jij twijfelt of je deze certificering moet gaan halen, dan vind je hier alle redenen waarom dat een goed idee is.

 

  1. Toegevoegde waarde voor werknemers

Het doel van de VCA cursus is veiligheid op de werkplek en duurzaam ondernemen. Dit zijn beide belangrijke punten in de bouw. Heb jij de VCA certificering behaald, dan is dat een positieve toevoeging op je cv. Je toont aan dat je kennis hebt van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid en je werkgever hoeft je niet meer op cursus te sturen. Veel werkgevers vragen om een VCA certificatie op een vacature, dus wil je de concurrentie aan met andere kandidaten, dan is het een must. De certificering is 10 jaar geldig dus voor werknemers een waardevolle investering.

 

  1. Toegevoegde waarde voor bedrijven

Kun jij aantonen dat je bedrijf VCA gecertificeerd is, dan laat je zien dat je de beste werkplek creëert voor je werknemers en dat veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid voor jou voorop staan. Dat is een zeer positief bericht voor de buitenwereld. Je werkt hieraan en wilt verbeteren zodat je verantwoord en betrouwbaar overkomt. Ook al hebben veel andere aannemers in de bouw ook een certificering, je geeft aan initiatief te nemen, je werknemers voorop te zetten en te willen helpen aan een betere wereld om ons heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *