De unieke eigenschappen van otoplastieken

De unieke eigenschappen van otoplastieken

Wanneer je op de markt op zoek gaat naar bepaalde gehoorbescherming zal je meteen kunnen vaststellen dat er heel wat verschillende mogelijkheden beschikbaar zijn. In principe dien je in eerste instantie echter vooral een keuze te maken tussen standaard gehoorbescherming en de zogenaamde otoplastieken. Deze laatste zijn gehoorbescherming welke op maat wordt gemaakt en bijgevolg niet uitwisselbaar zijn. In het bijzonder dit laatste zorgt ervoor dat veel mensen en bedrijven er enigszins door worden afgeschrikt. Otoplastieken zijn immers altijd specifiek bestemd voor één bepaalde persoon. Ben jij ook wel geïnteresseerd in het aanschaffen van otoplastieken, maar wil je eerst graag meer te weten komen over de unieke eigenschappen die eraan verbonden zijn? Dat is mogelijk hier op deze pagina!

Op maat gemaakte gehoorbescherming

Het eerste wat je moet weten is dat otoplastieken een vorm van gehoorbescherming is welke op maat wordt gemaakt. De vorm van de ooropening is bij iedereen anders. Er mag dan wel universele gehoorbescherming bestaan, dit neemt niet weg dat het vaak veel interessanter is om gebruik te maken van op maat gemaakte bescherming. Alleen op deze manier kan er namelijk echt worden gegarandeerd dat potentieel schadelijke geluiden tegen kunnen worden gehouden of in ieder geval gefilterd kunnen worden. Otoplastieken vormen in de praktijk dan ook een zeer betrouwbare vorm van gehoorbescherming. Het maatwerk aspect zorgt er evenwel voor dat de kostprijs van dit type van gehoorbescherming vrij hoog is gelegen.

De verschillende dempingswaarden van otoplastieken

De ene otoplastieken zijn de andere niet. Dit wordt meteen duidelijk op het ogenblik dat je het assortiment gaat bekijken. Het is namelijk zo dat de geluidsfilter waar dit type van gehoorbescherming over beschikt steeds wordt afgestemd op de gebruiker en diens omgeving. Heel wat geluidsfilters waar otoplastieken mee worden uitgerust beschikken eigenlijk over een dubbele werking. Concreet betekent dit dat ze:

  1. ervoor zorgen dat het omgevingslawaai wordt gedempt of weggenomen;
  2. ervoor zorgen dat de spraakfrequentie van de drager in orde blijft;

Dit laatste is een zeer belangrijke eigenschap van otoplastieken. Ondanks het feit dat potentieel schadelijke geluiden uiteraard weggenomen moeten kunnen worden is het wel zo dat het belangrijk is dat de drager van de otoplastieken nog steeds waarschuwingssignalen kan aanhoren of met andere werknemers kan praten. Ook dit zijn zaken die bij universele gehoorbescherming vaak niet tot de mogelijkheden behoren.

 Zijn otoplastieken de hogere kostprijs waard?

Veel mensen en bedrijven die van plan zijn om te investeren in otoplastieken stellen zich de vraag of dit type van gehoorbescherming hun investering nu al dan niet waard is. Gelet op bovenvermelde voordelen is dat uiteraard het geval. Dit betekent echter niet dat je dit type van gehoorbescherming onbeperkt kan blijven gebruiken. Omdat de ooropening na verloop van tijd verandert is het zo dat het risico bestaat dat het geluid na verloop van tijd alsnog door kleine openingen het gehoor kan aantasten. Omwille van deze reden wordt het in de praktijk altijd aangeraden om je otoplastieken tijdig te laten vervangen. Wat tijdig precies is? Eigenlijk wordt het aangeraden om dit elke drie à maximum vier jaar te doen.

 

Wil je meer informatie over otoplastieken voor je personeel of onderneming of ben je benieuwd naar de tarieven en voorwaarden, neem direct contact op met Audinc | Gehoorbescherming en vraag een consult aan bij één van de hoorspecialisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *